Nieuws en blogs

Resomeren: alternatief voor begraven en cremeren

In de vernieuwde wet op de lijkbezorging, die momenteel in voorbereiding is, komt een alternatief voor begraven of cremeren: resomeren. Daarbij wordt het lichaam van de overleden in wollen doeken gewikkeld en in een cabine gelegd. In de gesloten cabine wordt er met heet water en een chemische vloeistof voor gezorgd dat het lichaam oplost. Als het proces klaar is, zijn er alleen schoongespoelde botten over. Die zijn door het resomeren broos geworden en kunnen tot witte poeder worden vermalen. De overblijfselen lijken dus op de grijze as die overblijft na een crematie. Nabestaanden kunnen de poeder uitstrooien of bewaren.

Resomeren is duurzamer dan begraven of cremeren. De gezondheidsraad adviseerde in mei dit jaar om de nieuwe techniek ook in Nederland toe te staan. De raad noemt het een ‘veilige, waardige en duurzame’ techniek. Eind 2021 is de nieuwe ‘uitvaartwet’ vermoedelijk afgerond en is resomeren officieel toegestaan.

 

Veelgestelde vragen over het coronavirus en uitvaarten

Sinds half november 2020 gelden onderstaande richtlijnen voor uitvaarten in coronatijd.  Ik ben altijd op de hoogte van de laatste maatregelen. En ik denk graag met u mee over wat er wél mogelijk is, want dat is gelukkig vaak meer dan wordt gedacht. Er zijn ook in de regio Utrecht verschillende locaties waar in coronatijd 100 mensen ontvangen kunnen worden, op de vereiste 1,5 meter afstand. Ook zijn er andere creatieve oplossingen. Zoals de uitvaart die ik in een weiland mocht organiseren of een uitvaartborrel in het bos. Ik denk graag met u mee, zodat we een uitvaart organiseren die helemaal klopt voor de familie. Neemt u voor meer informatie contact met me op.

Uitvaartplechtigheid

Voor een uitvaart geldt op dit moment dat er 100 personen bij elkaar mogen komen.

Condoleance

Als de condoleance op dezelfde locatie plaatsvindt als de uitvaartplechtigheid, dan gelden hiervoor dezelfde regels als hierboven voor de plechtigheid. Ook mag er na afloop een hapje en een drankje worden geserveerd.

Hoeveel mensen mogen aanwezig zijn bij een uitvaart?

Het maximum aantal bezoekers van een uitvaart is sinds half november 100 mensen. Aanwezigen moeten altijd 1,5 meter afstand kunnen houden en een vaste zitplaats hebben.

Voor het maximaal aantal bezoekers tellen niet mee: personeel van de uitvaartonderneming, geestelijke medewerkers en medewerkers van de begraafplaats of het crematorium.

Een uitvaartverzekering of niet?

Hoe zit het nu precies met uitvaartverzekeringen? Om te beginnen wil ik graag een misverstand uit de wereld helpen. Ongeacht waar je bent verzekerd, het is altijd mogelijk om zelf te kiezen wie je uitvaart gaat begeleiden. Het is nooit verplicht om dat te laten doen door een van de grote maatschappijen. Ik kan je altijd helpen.

Verzekeringen zijn er in vele soorten, maar in de basis gaat het om een polis die een dienstenpakket vergoedt of een verzekering die na overlijden een bepaald bedrag uitkeert. Als je nog een verzekering gaat afsluiten, dan adviseer ik om te kiezen voor het verzekeren van een bepaald bedrag. Ik hoor te vaak dat mensen in een ver verleden kozen voor een bepaald dienstenpakket, maar nu hele andere wensen hebben. Dan kun je te maken krijgen met een flink financieel nadeel, omdat alles waar je later geen gebruik van wilt maken nauwelijks wordt terugbetaald. En als je nieuwe wensen hebt, dan moet je er alsnog goed voor betalen. Als je een overlijdensrisicoverzekering afsluit voor een bepaald bedrag, dan is er later alle ruimte om te kiezen hoe dat bedrag moet worden besteed.

Om een indicatie te geven: een begrafenis kost al snel tussen de 5.000 en 8.000 euro en een crematie tussen de 4.000 en 6.000 euro. Wil je eens vrijblijvend advies of een uitgewerkte kostenindicatie? Of wil je hulp bij het uitzoeken van je lopende verzekeringen? Neem dan gerust contact met me op voor een afspraak.