Nieuws en blogs

Een verdrietige dag met een gouden rand

De uitvaart van de 37-jarige Geke was enorm indrukwekkend. Het was bijzonder om samen te werken met een liefdevolle familie, die in de week na haar overlijden op een bijzondere manier elkaar steunde én ruimte gaf. Ruim 300 mensen waren bij de uitvaartdienst, die we in een weiland konden organiseren. Het werd een verdrietige dag met een gouden rand. Romy Dermout maakte een prachtige fotoreportage, waarvan ik een paar foto’s mag delen.

Marco in ‘Dit is de Dag’ over mentale gevolgen coronacrisis

Op donderdag 21 mei was ik te gast bij Tijs van den Brink in Dit is de Dag op NPO Radio 1 om te praten over de mentale gevolgen van de coronacrisis. Deze radiouitzending is hier terug te luisteren.

Het programma schreef er deze aankondiging over: “De lockdown in Nederland wordt steeds meer versoepelt, maar daaronder schuilt heel wat verborgen leed. Vanwege de zieke of overleden mensen die we niet of op afstand konden steunen of gedenken, vanwege het schrappen van banen, vanwege dingen die misschien wel niet meer terugkomen. In Dit is de Dag een gesprek met psychiaters Dirk de Wachter en Bram Bakker, met bijzonder hoogleraar complexe rouwverwerking Jos de Keijser en met uitvaartbegeleider Marco van der Straten.”

Dit mag wèl na overlijden door corona

Ik kom regelmatig tegen dat mensen denken dat er bij rouw in deze coronatijd minder mag dan is toegestaan. Bijvoorbeeld dat het niet mogelijk is om iemand die aan corona is overleden nog te zien. Gelukkig klopt dat niet. Nadat iemand de laatste verzorging heeft gehad, kan het lichaam gewoon thuis of op een andere locatie worden opgebaard, zonder dat bijvoorbeeld de kist gesloten hoeft te zijn. Daar ben ik blij om, want het zien van de overledene is een eerste belangrijke stap in het rouwproces. De confrontatie met de verdrietige werkelijkheid helpt om het gemis aan te gaan.

Hoewel op dit moment nog maar 30 mensen bij de uitvaart aanwezig mogen zijn, zijn er talloze mogelijkheden om ook anderen mee te laten leven. Ik denk graag mee om het afscheid van een dierbare ook in deze tijd zo persoonlijk en dichtbij mogelijk te maken. Omdat goed afscheid nemen belangrijk is.

Belt u mij gerust voor meer informatie: (0348) 234 222