Nieuws en blogs

Marco te gast in tv-programma ‘Andries’

Op zondag 11 april 2021 vertelt Marco om 12.35 uur in het tv-programma Andries op NPO2 over zijn keuze om uitvaartbegeleider te worden. Ook wilde Andries Knevel alles weten over het boek ‘Als ik in de hemel kom’ én vertelt Marco wat de artprint (van kunstenaar Jedi Noordegraaf) die op zijn kantoor hangt voor hem betekent. De uitzending wordt herhaald op maandag 12 april om 23.55 uur op NPO2 en is ook te vinden op NPO start.

Review: ‘Marco denkt in mogelijkheden’

Na een mooi nagesprek met een familie van wie ik een uitvaart mocht begeleiden, kreeg ik ook nog eens deze hartelijke recensie. Deze verwoordt precies hoe ik in mijn werk sta, fijn om terug te horen dat dat wordt herkend.

“Marco van der Straten is een heel goede begeleider van onze familie geweest na het overlijden van onze vader. Zijn sterke kant is dat hij denkt in mogelijkheden, heel goed meebeweegt met wat wij als familie voor ogen hadden bij het afscheid van onze vader. Hij is betrokken, komt met voorstellen en voert heel creatief onze wensen uit. Het was heel fijn dat juist hij bij ons betrokken was in deze moeilijke tijd.”

Resomeren: alternatief voor begraven en cremeren

In de vernieuwde wet op de lijkbezorging, die momenteel in voorbereiding is, komt een alternatief voor begraven of cremeren: resomeren. Daarbij wordt het lichaam van de overleden in wollen doeken gewikkeld en in een cabine gelegd. In de gesloten cabine wordt er met heet water en een chemische vloeistof voor gezorgd dat het lichaam oplost. Als het proces klaar is, zijn er alleen schoongespoelde botten over. Die zijn door het resomeren broos geworden en kunnen tot witte poeder worden vermalen. De overblijfselen lijken dus op de grijze as die overblijft na een crematie. Nabestaanden kunnen de poeder uitstrooien of bewaren.

Resomeren is duurzamer dan begraven of cremeren. De gezondheidsraad adviseerde in mei dit jaar om de nieuwe techniek ook in Nederland toe te staan. De raad noemt het een ‘veilige, waardige en duurzame’ techniek. Eind 2021 is de nieuwe ‘uitvaartwet’ vermoedelijk afgerond en is resomeren officieel toegestaan.